Ćirinom prugom Mostar – Hutovo

  Udruga „HerzegovinaBike“ i Biciklistički klub Mostar najavljuju biciklijadu „Ćirinom prugom Mostar-Hutovo“ koja će se održati u nedelju 14.4.2019. sa početkom u 10:00h ispred tržnog centra “Mepas Mall” u Mostaru. Biciklijada se realizira uz financijsku potporu Turističke Zajednice HNŽ/K, restorana “Storia” Čapljina, agencije “ONLY Croatia” i tržnog centra “Mepas Mall”, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“.

  Povijesna uskotračna pruga sa parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno, te u blizini Ivanice prelazeći granicu sa Hrvatskom sve do Dubrovnika. Konstrukcija pruge je počela 1898. i završila 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i donosio im život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

  Biciklijada ide trasom kuda se u prošlosti kretao Ćiro u dužini 35km od Mostara do Čapljine, odnosno 65km u oba smjera. Povratak je individualan. Učesnici biciklijade će na raspolaganju imati 8 volontera, iskusnih biciklista koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih učesnika i pobrinuti za svaku nepredviđenu situaciju, te je ukloniti u najkraćem roku, kao i policijsku pratnju na opasnim mjestima, gdje je pojačan promet vozila.

  Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

  Kotizacija za sudjelovanje je 5KM, a svim sudionicima na raspolaganju su volonteri, servisno vozilo, fotografije i video sa biciklijade, te im je osigurano: ručak, voda i prva pomoć u servisnom vozilu….

  Prijave nisu obavezne, dovoljno je samo doći na mjesto događaja, a ovim putem pozivamo sve klubove prijatelje kako iz BiH, tako i iz susjednih država, da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i još jednom promovirali biciklizam u odličnom svjetlu.

  Podijeli događaj

  Ekskurziju započinjemo u Mostaru ispred tržnog centra Mepas Mall gdje će Vas dočekati domaćini i objasniti plan biciklističkog događaja. "Ćirina biciklijada" vas vodi kroz Mostar (Stari grad) pokraj čuvenog "Starog mosta", UNESCO-va svjetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu.

  Nakon fotografiranja, biciklijada nastavlja pod policijskom pratnjom svoj put prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH.

  Po obilasku Blagaja, biciklijada nastavlja svoj put prema Buni, gdje imamo kratku pauzu u restoranu kolo, nakon čega nastavljamo svoj put prema Baćevićima, gdje nastavljamo lokalnom cestom kroz Maloševiće, Šurmance, prelijepim krajolicima uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.

  Iz Čapljine pod policijskom pratnjom nastavljamo uspon u dužini 1km prema Počitelju, naseljenom mjestu koji je u sastavu općine Čapljina, a njegovo povijesno urbano središte potječe još od 14. st. i zaštićen je nacionalni spomenik BiH.

  Nakon obilaska Počitelja, spuštamo se u Čapljnu gdje nas očekuje ljubazno osoblje Centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina ( Restoran Storia), koje će nam prezentirati svoje kulinarsko umijeće polaznika obuke za kuhare i konobare koja se provodi u sklopu projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ kojeg financira Evropska unija u vrijednosti od 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

  Prijava
  Prijava putem facebook događaja
  Galerija
  Detalji događaja
  Sponzori