XCM Herzegovina 2019: Veći rang utrke i nova lokacija

  Nakon svoja tri uspješno realizirana izdanja brdsko biciklistička utrka “XCM Herzegovina” u svom četvrtom izdanju ulazi u UCI kalendar i seli se na novu lokaciju.

  Mnogi od korisnika društvenih mreža su primjetili objave organizatora “XCM Herzegovina”, odnosno fotografije Blidinja koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a mi ćemo kroz sljedeći tekst nastojati da pružimo što više informacija o ovom događaju.

  Što je to novo?

  – Sve je novo, zapravo samo je ekipa koja stoji iza utrke stara, sve ostalo je novo. I rang utrke i lokacija utrke i nivo organizacije, pa čak i datum utrke.

  Pa krenimo redom, po pitanju ranga utrke od ove godine XCM Herzegovina ulazi u UCI kalendar, rang C3, što znači dodatnu motivaciju za plasman i osvajanje UCI bodova. No, te ne znači da na utrci neće moći nastupiti svi oni rekreativci koji su zapravo i najbrojnija kategorija na maratonima. Naprotiv, njima su organizatori posvetili najveću pozornost, tako da će osim vožnje na utrci i natjecanja sa samim sobom ili nekim od kolega, imati na raspolaganju i rekreativni događaj, odnosno biciklijadu koja će se održati dan ranije.

  Park prirode Blidinje je doista lijepa lokacija i naša želja je bila da napravimo biciklistički vikend, pravi “Bike Festival” koji će privući što veći broj naših prijatelja iz okolice, kako bismo zajednički uživali kroz dva dana i osjetili prirodne ljepote Blidinja u njihovom punom kapacitetu“, poručili su organizatori.

  Zašto Blidinje?

  – Do sada već tri godine zaredom “XCM Herzegovina” se održavala na platou Goranci iznad Mostara, koje je doista jedno od najljepših vikend izletišta svih stanovnika Grada Mostara. Nakon tri godine uspješne organizacije bilo je vrijeme za osvježenje, a novi rang utrke bio je vjetar u leđa za korak dalje u organizaciji i  odabiru nove lokacije. Park prirode Blidinje bio je vjerojatno najbolji izbor, ne samo zbog činjenice što nam omogućava ponuditi svim sudinicima maksimum po pitanju organizacije, već i zbog zemljopisne lokacije. Poznato je da na događaju XCM Herzegovina najvećim brojem sudjeluju vozači iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore. Nova lokacija približila je utrku svima jer se nalazi u srcu regije i prometno je povezana iz svih pravaca .

  Organizatori su već ranije imali prezentaciju utrke na Blidinju i dobili su suglasnost kako od Parka prirode Blidinje, tako i od svih privatnih subjekata sa Blidinja.

  XCM Herzegovina će definitivno biti vrhunski događaj koji će promovirati Blidinje u njegovom najboljem svjetlu. Poznato je da se svi SKI centri u svijetu, u ljetnom periodu okreću ka Outdoor aktivnositima kako bi upotpunili ljetnu sezonu. Mi već imamo dobro organiziranu utrku trail trčanja “ČUT”, a sada smo dobili i biciklistički događaj “XCM Herzegovina” koji je prava stvar da upotpunimo naš Outdoor kalendar aktivnosti“, izjavila je Marija Vukoja, predsjednica Udruge „Visit Blidinje“.

  Veći nivo organizacije?

  – Kako je XCM Herzegovina sada UCI događaj, pristup samoj organizaciji puno je ozbiljniji, a cilj nam je da u organizaciju uključimo što više lokalnih subjekata, kako iz državnog, tako i iz privatnog sektora kojima je prezentacija Blidinja kao turističke ponude u interesu. Ove godine utrka “XCM Herzegovina” dobiva i vrata u svijet putem vlastite internet stranice www.herzegovinaoutdoor.com koja će biti dostupna na dva jezika i putem koje će svi posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije o događaju, kao i izvršiti prijavu za događaj.

  Dalje, događaj ove godine počinje već u Petak 12.07.2019. kada će se u večernjim satima održati VIP prezentacija događaja, te upoznavanje i druženje sudionika do kasnih sati.

  Subota, 13.07.2019. je planirana za rekreativni događaj “Biciklijadu stazom ‘ajduka” koja će sve sudionike provesti nekim od najljepših predijela Blidinja. Osim biciklijade tu je mnogo sadržaja koji će privući velik broj posjetitelja, tako da je za subotu planiran sajam bicikla i opreme od strane “Bike Demo Day” koji će ponuditi svim posjetiteljima vrhunske bicikle na testiranje, “E-Bike Fun Day” gdje će svi zainteresirani za e-biciklizam moći testirati i voziti električne bicikle na unaprijed određenim stazama, “Sky is the Limit” – vožnja Ski liftom do vrha staze/brda i izrada profesionalne panoramske fotografije na vrhu, “Lake E-Bike ride” – noćna vožnja s e-biciklima pod svjetlima oko jezera i na kraju neizostavni “Pasta Party” koji će trajati do kasnih sati.

  Nedelja 14.07.2019. je u znaku maraton utrke “XCM Herzegovina”, na kojoj će moći učestvovati kako profesionalni vozači iz cijelog svijeta, tako i svi oni rekreativci željni avanture, adrenalina i dobre zabave. Osim jutarnjeg aerobika kojim ćemo zagrijati sve natjecatelje pred start maratona i dalje imamo “E-Bike Fun Day” – vožnju e-biciklima, sajam bicikla i opreme, “Sky is the Limit” – vožnja Ski liftom, te na kraju događaja proglašenje pobjednika i Party svih sudionika događaja.

  Cijeli raspored događanja na ova tri dana je pomno isplaniran kako bismo napravili što veću i raznovrsniju ponudu svim našim posjetiteljima. Vjerujem da će se za svakog pronaći ponešto i da će svi uživati u ovom biciklističkom vikendu, odnosno “Blidinje Bike Festivalu” kako ga mi nazivamo“, poručili su organizatori.

  Preuzimanje GPS tragova:

  Mali maraton: Preuzmi gpx


  Veliki maraton: Preuzmi gpx

  Podijeli događaj

  Organizacija rekreativnih vožnji po Blidinju (9:00h - 18:00h)

  Sajam bicikla i Outdoor opreme – izlagači (cijeli dan)

  Prezentacija izlagača iz Outdoor svijeta putem Live Streaminga na Facebook i Youtube kanalima medijskih partnera (od 10:00h)

  Registracija natjecatelja od (10:00 - 18:00h)

  BIKE Demo Day - testiranje bicikla i opreme od brendova koji izlažu na događaju (cijeli dan)

  E-Bike Fun Day (10:00h - 18:00h)

  Sky is the Limit - vožnja Ski liftom do vrha brda izrada profesionalne panoramske fotografije (od 10:30h - 12:30h)

  Lake E-Bike ride - Noćna vožnja oko jezera pod svjetlima (18:00h - 20:00h)

  Pasta Party - Noćna zabava za sve sudionike (20:00h)

  Jutarnji aerobik i zagrijavanje pred biciklijadu (8:30h)

  Rana jutarnja registracija natjecatelja (od 8:00h)

  Start utrke Veliki Maraton (10:00h)

  Start utrke Mali Maraton (10:05h)

  Jutarnji Aerobik (9:30h)

  E-Bike Fun Day (cijeli dan)

  Pasta Party - druženje sa svim natjecateljima nakon utrke

  Kategorije

  Kadeti
  Juniori
  Seniori (Elite i U23)
  Master A
  Master B
  Master C
  Rekreativci

  Hajdučke Vrleti

  +387 63 30 46 03

  Galerija
  Detalji događaja
   Sponzori
   Prijavi se odmah i uštedi

   Podsjetnik

   Add to Calendar
   07/14/2019 08:00 AM
   07/14/2019 10:00 AM
   UTC
   XCm Herzegovina
   XCM Mtb maraton
   Blidinje